(23-01-2023, 8:38)dark7 napisał(a): Dzięki Tomku za troskę
Najpierw dychacz a później niech się dzieje co chce , jest przecież tyle spółek dookoła. W piątek było info że od wtorku wchodzi do obrotu 25mln akcji i jak na razie nie tąpnęło to rynkiem zobaczymy co będzie do wtorku i do końca tygodnia. Na razie trochę towaru puściłem i czekam niżej ale czy wpadnie trudno powiedzieć bo ten rynek
jest tak nieobliczalny że tylko wyrocznia wie co może się wydarzyć.
Reasumując na każdej spółce teraz trzeba uważać na jednej bardziej na innej mniej - na RNK też przecież
Mój post to nie trolling spadkowy tylko mój pogląd i jednocześnie przyczyna dla której GRX nie dotykam.
Ty Darku moje zdanie na temat GreenX znasz i wiem, że posiadając go zachowujesz wzmożoną czujność.
Chciałem napisać co o tej spółce myślę... tak po prostu.
Dobrze wiesz, że mam taką wadę, że mimo kompletnego braku zainteresowania jakąś spółką potrafię o niej napisać. Tak było w przypadku wielu chwilowo "gorących" spółek, które niekoniecznie czymś namacalnym i niekoniecznie słusznie zdobywały na jakiś czas rząd dusz ogromnych rzesz inwestorów indywidualnych na GPW. Zresztą w pewnych okresach czasu spółki te dawały krociowe stopy zwrotu.
Jednak historia pokazuje że ich kariery nie trwały zbyt długo i w 99% przypadków kończyły się nieciekawie.
Na Bankierze niedawno zaistniała swego rodzaju konkurencja pomiędzy akcjonariuszami GRX i RNK, co mnie dość mocno zdziwiło.
Tymczasem spółki te mają właściwie tylko jedną wspólną cechę - spółdzielnię ObserwatoRa. Poza tym docelowi ich akcjonariusze to dwa całkowicie odrębne zbiory - przynajmniej moim zdaniem.
Zobaczymy co przyniesie GRX-owi jutrzejsza asymilacja tanich akcji dla wybrańców - swoją drogą dla mnie to kolejne podobieństwo do Petrolinvestu.
Na razie KDPW podała jej datę, ale jutro te akcje realnie w obrocie będą. Zobaczymy co to zmieni.
Na GRX i tak najważniejszy będzie wynik arbitrażu - sam jestem ciekaw, bo spór światowych cwaniaków z polskim SP jest interesujący z wielu względów.
W każdym razie akcjonariuszom GRX kibicuję - choć sam pozostanę tylko obserwatorem wydarzeń.
A rodzaj "uważania" na spółce typu RNK i GRX to jednak w/g mnie 2 mocno odległe kwestie.